• Home
  • 1hv
  • 1tto
  • 2hv
  • 2tto
  • Skills
  • HallofFame
  • FAQ
  Scienceverywhere
Biotechnologie heeft de bijklank gekregen van knutselen met en aan genen (stukjes dna), maar deze gentechnologie is nog geen veertig jaar oud. Daarentegen gebruiken we al duizenden jaren gist, schimmels en bacteriën om bier te brouwen, brood te laten rijzen, en om kaas, karnemelk, boter, yoghurt en zuurkool te maken: de klassieke biotechnologie. In de 20e eeuw gingen we een stapje verder: bacteriën maken enzymen voor ons en zuiveren water en grond.

In dit blok ga je zelf verschillende experimenten uitvoeren, ga je zelf enkele voedingsmiddelen maken en ga je kijken naar verschillende bacteriën en schimmels en de verschillen daartussen. Zo leer je wat het is om steriel te werken. Maar eerst ga je uitzoeken wat biotechnologie is en waarvoor we het kunnen gebruiken en wat de verschillen zijn tussen bacteriën en schimmels.


Wat ga je doen?

Naast het onderzoeken van zelfgekozen ruimtes en objecten op micro-organisen, ga je leren hoe je steriel moet werken (mbv een brander en een entoog), ga je zuurkool en yoghurt maken en ga je ontdekken waar je veel of weinig bacteriën en schimmels zult aantreffen en ga je onderzoeken waarom dit zo is. Voordat je dit kunt, zul je eerst moeten weten hoe je bacteriën en schimmels zichtbaar kunt maken, want normaal zie je ze niet, tenzij je je broodtrommel een keer gevuld ergens laat liggen.

Links

  1. Wat is biotechnologie en welke voorbeelden zijn er?
  2. Zo ziet een cel van een bacterie er uit
  3. Zo schrijf je een verslag

Werkbladen

  1. Inleiding biotechnologie H
  2. Inleiding biotechnologie V
Picture
Aan het einde van dit blok kun je deze plaat verklaren


Video's

Overenten

Bacteriën zijn overal!
Mythbusters en micro-organismen


Ziekmakers zijn overal!
Powered by Create your own unique website with customizable templates.